
Följande delprogram ingår i programområde Miljögiftssamordning:
- Miljöprovbank
Miljöprover som till exempel fisk, fågelägg och slam från reningsverk samlas in årligen och sparas i en provbank. Dessa sparade prover är ovärderliga då det möjliggör retrospektiva studier och tidstrendsstudier. Genom att man kan följa hur halterna av miljögifter i sparade prover fördelar sig både geografiskt och över tid kan man följa kemikalieanvändningen i samhället, spridningen av dessa kemikalier samt kopplingar till effekter i miljön.
- Screening
Förekomsten av nya och potentiellt skadliga ämnen i miljö och människa kartläggs vilket är en förutsättning för att följa utvecklingen mot en giftfri miljö. Screeningundersökningar används också för att kunna följa upp olika internationella krav från till exempel direktiv och konventioner som rör metaller och organiska miljögifter.
- Miljögifter i urban miljö
Prover tas varje år av slam och utgående vatten från nio kommunala avloppsreningsverk. Halter av många organiska ämnen och metaller samt hormonella effekter mäts årligen och förändringar över tid noteras. Detta ger en bild av vilken belastning den bebyggda miljön har på miljön. Resultaten används bland annat för att följa upp miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.
Övrig information om pågående miljögiftsövervakning finns under beskrivningen av respektive programområde inom miljöövervakningen.
Kontakt
Linda Linderholm, linda.linderholm@naturvardsverket.se
Maria Linderoth, maria.linderoth@naturvardsverket.se