Resultaten utgör underlag för uppföljning av miljökvalitetsmålen Giftfri miljö och Hav i balans samt levande kust och skärgård. Resultaten rapporteras till OSPAR och HELCOM, samt EU. Datavärd för biota och sediment är Sveriges geologiska undersökning, SGU.
Metaller och organiska miljögifter i marin biota
Enheten för Miljöforskning och -övervakning vid Naturhistoriska riksmuseet, NRM, samlar årligen in fisk, musslor och fågelägg från drygt tjugo kust- och utsjöområden i Östersjön och på Västkusten. Materialet registreras och datakatalogiseras samt lagras i NRM:s miljöprovbank och analyseras för metaller och organiska miljögifter. I samband med det dokumenteras fiskens ålder, kön, kondition, reproduktionsfas, vikt, längd och levervikt.
Kemiska analyser utförs av Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet, Institutionen för miljökemi vid Umeå universitet, Institutionen för vatten och miljö, Sveriges lantbruksuniversitet, Livsmedelsverket och IVL Svenska Miljöinstitutet. Analyslaboratorierna rapporterar mätresultaten till NRM, som gör en kvalitetskontroll, utvärderar och bearbetar materialet statistiskt samt rapporterar data till datavärd.
Mer information finns i delprogramsbeskrivningen för metaller och organiska miljögifter.
Organiska tennföreningar och imposex
Syftet är att dokumentera halter av organiska tennföreningar och effekter på fortplantning (utveckling av imposex) hos snäckor längs med den svenska kusten i Västerhavet och Egentliga Östersjön.
Tributyltennbaserade (TBT) färger har använts för att förhindra att marina organismer fäster på fartygsskrov. TBT är mycket effektivt mot påväxt, men är också mycket giftigt. Nedbrytbarheten i sediment är låg, och ämnet kommer därför, trots förbud, att finnas kvar i miljön under många år framöver.
Påverkan från TBT mäts på snäckor som samlas in på Västkusten och från Egentliga Östersjöns kust. Utförare är Marine Monitoring AB.
Embryonalutveckling hos vitmärla
Syftet med undersökningen är att redovisa förändringar av missbildade ägg och embryon hos vitmärla (Monoporeia affinis och Pontoporeia femorata) som indikator på förekomsten av förorenade sediment. Avsikten är också att identifiera generella miljögiftseffekter som kan särskiljas från effekter till följd av andra orsaker, som syrebrist och förekomst av svavelväte.
I undersökningen av vitmärlor ingår variabler som fekunditet (ägg per hona), missbildade embryon och döda äggsamlingar.
Provtagning sker vid ca 30 stationer i Bottenhavet och Egentliga Östersjön. Utförare är Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi, Stockholms universitet.
Metaller och organiska miljögifter i sediment
Nationell övervakning av sediment har utförts 2003, 2008 och 2014. Programmet täcker alla större havsbassänger. Samma stationer besöks cirka vart sjätte år.
Sedimentprov samlas in under maj–september. Vid varje station tas sju prov. Organiska miljögifter analyseras i ett samlingsprov från de sju proven. För att få en uppfattning om den småskaliga variationen på de enskilda stationerna analyseras innehållet av metaller i de olika proven. Utförare är Sveriges geologiska undersökning.