Syftet med delprogrammet är att dokumentera de kustnära fisksamhällenas sammansättning, och att dokumentera tillväxt, hälsotillstånd och reproduktionsframgång hos abborre och tånglake som indikation på miljögifter. Integrerad kustfiskövervakning ger underlag för att bedöma störningar på ekosystemnivå.
Resultaten används för uppföljning av miljökvalitetsmålen Giftfri miljö, Hav i balans samt levande kust och skärgård, Ingen övergödning samt Ett rikt växt- och djurliv.
Resultaten analyseras tillsammans med den övervakning av kustfiskbestånd som Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för, samt med Naturvårdsverkets delprogram Metaller och organiska miljögifter i marin miljö. Det är en del av de internationella övervakningsprogrammen inom ramen för HELCOM.
Kustfisk – hälsa
Inom undersökningen Kustfisk – hälsa görs studier på tre indikatorarter (abborre, tånglake och skrubbskädda) från sex referensområden, vid Holmöarna utanför Umeå, vid Forsmark nära Öregrund, i Kvädöfjärden på gränsen mellan Småland och Östergötland, vid Torhamn i Blekinge, vid Vendelsö nära Varberg och vid Fjällbacka i Bohuslän samt ett mer påverkat område i Hanöbukten. I programmet ingår mätningar av biokemiska, fysiologiska, histologiska och patologiska variabler hos abborre, tånglake och skrubbskädda, och prover samlas samtidigt in för analys av metaller och organiska miljögifter.
Utförare är Göteborgs universitet, Institutionen för biologi och miljövetenskap.
Kustfisk – bestånd
Undersökningen Kustfisk – bestånd syftar till att beskriva hur fisksamhället i det aktuella området är sammansatt vad gäller arter och förekomst av arter i antal och/eller vikt per provtillfälle. För enskilda arter följs beståndsstrukturen i form av längdfördelning i fångsten. Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för denna undersökning.
Utförare är SLU, Institutionen för akvatiska resurser.