I populärvetenskapliga forskarintervjuer och reportage tar filmerna upp frågor som ljud från vindkraft, förankringsprocessen och lokal ekonomi – områden som ingår i människors intressen.
Två filmer handlar om fåglar och fladdermöss, tre tar upp vindkraftens påverkan på marint liv och en intervju beskriver vad forskningen vet om hur landlevande däggdjur påverkas. En intervju beskriver hur vindkraftprövning går till i domstol. Två filmer tar upp hur miljöopinioner mot olika kraftslag har formats och hörsammats. Varje film är cirka sex minuter.
Filmer om vindkraft och marin miljö
1. Vindkraftens effekter på marin miljö - om syntesrapporten. Miljöeffekter av vindkraft till havs uppstår framför allt vid pålning och muddring i samband med anläggningsarbeten. Forskningen visar att de flesta negativa effekter kan minimeras genom teknikåtgärder och kunskap om det biologiska livet. Intervju med professor Lena Kautsky, Stockholms universitets marina forskningscentrum. Längd: 5:19.
2. Havsbaserad vindkraft del 1 – miljöeffekter på fiskar (Längd: 6 minuter)
Intervju med Magnus Wahlberg, vetenskaplig granskare av Vindvals syntesprojekt.
3. Havsbaserad vindkraft del 2 – miljöeffekter på djur- och växtliv (Längd: 5 minuter)
Intervju med Magnus Wahlberg, vetenskaplig granskare av Vindvals syntesprojekt.
Filmer om vindkraftens påverkan på människors intressen
1. Introduktion. Reportaget följer ett studiebesök till en vindkraftpark i Blekinge. Miljöpsykologen Marianne Henningsson om syntesrapporten ”Vindkraftens påverkan på människors intressen”. Där sammanställs internationell forskning på områden som hälsa och ohälsa, landskap, ekonomi och verksamheter samt förankring. Längd: 7:12.
2. Förankring. Reportaget visar ett praktiskt exempel på arbete med förankringsprocessen. En ”gåtur” i form av en båtfärd i Luleå och Kalix skärgård. Medverkande: Karin Hammarlund, huvudförfattare till kapitlet Förankring i syntesrapporten, m fl. Längd: 6:24.
3.Landskap. Om vindkraft, människorna och deras landskap. Exempel på positiv planering. Intervju med Karin Hammarlund, som medverkar i syntesrapport. Längd: 5:20
4. Lokal ekonomi. Hur påverkas en vindkraftetablering den lokala ekonomin? Reportage från Hammerdal i Jämtland om kringeffekter och vindkooperativ. Intervju med fil dr Bosse Bodén från Mittuniversitetet, som medverkar i syntesrapporten. Längd: 6:07.
Filmer om människors upplevelser av ljud från vindkraftverk
1. Forskning om ljud, människa och vindkraft. Den första i en serie av fyra filmer om ljud från vindkraft. Intervju med Eja Pedersen doktor i miljömedicin och författare till Vindvals rapport ”Människors upplevelse av ljud från vindkraft . Längd: 4:01
2. Vad är ljud. Del 2. Hur ljud uppstår och sprids, och hur vi uppfattar det. Om decibel, lågfrekvent ljud och infraljud. Intervju med Eja Pedersen, doktor i miljömedicin. Längd: 4:39.
3. Vindkraftljudet. Del 3. Låter två vindkraftverk dubbelt så mycket som ett? Så läser du en ljudutbredningskurva. Eja Pedersen doktor i miljömedicin. Längd: 5:07
4. Att bo nära vindkraftverk. Del 4. Hur vi reagerar på vindkraftljud, och om kopplingar mellan ljud och hälsa. Intervju med Eja Pedersen, doktor i miljömedicin. Längd: 3:56
Filmer om fåglar och fladdermöss
Vindkraftens påverkan på fåglar Forskarintervju med syntesförfattaren Richard Ottvall om vindkraftens påverkan på fåglar. Filmen är drygt sex minuter och gjordes i september 2017.
Vindkraftens påverkan på fladdermöss Forskarintervju med syntesförfattaren Jens Rydell om vindkraftens påverkan på fladdermöss. Filmen är drygt sex minuter och gjordes i oktober 2017.
Filmer om vindkraftens påverkan på landlevande däggdjur
Effekter på landlevande däggdjur. Intervju med forskarna Jan Olof Helldin och Anna Skarin, SLU. Om resultat från syntesprojektet om påverkan på renar samt tamdjur och vilda djur. Längd: 4:19.
Filmer om vindkraften i samhället
I en filmad intervju berättar Lars Hydén, tidigare miljöråd vid Miljööverdomstolen, om hur en vindkraftprövning går till i domstol och hur domstolen resonerar när man väger olika intressen mot varandra. Längd:
Alla former av storskalig elproduktion har mött miljömotstånd. Professor Jonas Anshelm berättar i en filmad intervju om opinionerna kring vattenkraftutbyggnad, kärnkraft, bioenergi och vindkraft. Hur har opinionerna uppstått, och hur har de hörsammats? Längd: 4.02.
Det finns stora skillnader mellan miljöopinionen mot vindkraft, och den som omger andra kraftslag. Professor Jonas Anshelm beskriver de olika argumenten, vad de tar fasta på och hur de är förankrade i forskningen. Längd: 5:40.