Den information som tas fram ska kunna användas för att minimera negativa effekter av en storskalig vindkraftutbyggnad. Områden i såväl Sverige som Norge kommer att studeras. Projekten kommer att samarbeta och pågår fram till 31 december 2020. Projekten kommer att använda bland annat GPS-data, digitala kartor samt kunskap och erfarenheter från renskötare och andra aktörer. Projektgrupperna har lång erfarenhet av forskning om renar och vindkraft.
Ansökningarna har utvärderats vetenskapligt av experter, samt relevansgranskats av Vindvals referensgrupp. I granskningsgruppen har ingått representanter från:
- Umeå universitet, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap
- Norsk institutt for naturforskning (NINA), Tromsö
- Centrum för praktisk kunskap, Södertörns högskola
- Sametinget
- Länsstyrelsen
- Vattenfall
Forskningsprojekt
Renar och vindkraft på vinterbeteslandet
Projektet leds av Anna Skarin vid SLU.
Projektet ska ge svar på frågor om renens habitatanvändning i vinterbetesland med vindkraft. Avsikten är att kartlägga eventuella effekter av vindkraftparkerna ur ett lokalt och regionalt perspektiv. Forskarna kommer att analysera GPS-data från renar i samebyar där vindkraft har uppförts. Studierna ska fördjupas kring fler vindkraftparker, bland annat Gabrielsberget, som har studerats i tidigare projekt samt parkerna Glötesvålen och Mullberg i Jämtland. Projektet ska ge svar på frågor om renens habitatanvändning i vinterbetesland med vindkraft. Forskarna kommer att samla renskötare till fokusgruppsmöten för att höra hur renskötselns har bedrivits, samt inhämta information från projektörer om drift och underhåll. Forskningsresultaten ska kunna användas för att minimera negativa effekter av en storskalig vindkraftutbyggnad.
Projektbudget: 2 775 445 kr
Projekttid: 20181001 – 20201231.
Påverkan och mildrande åtgärder för vindkraft inom renens vinterbete
Projektet leds av Jonathan E Colman vid universitetet i Oslo.
Projektet kommer att testa individuella och kumulativa effekter av vindkraftparker, kraftledningar och vägar. Studierna genomförs i tre områden i Norge: Fosen, Ildgruben Rakkonjarga. Projektet kommer att undersöka hur renens beteende i förhållande till vindkraftverk skiljer sig på olika skalor, både geografiskt och sett till olika tidsrymder.
Även andra faktorer som kan påverka renen ska studeras, liksom den årliga variationen i beteskvalitet. Bland annat kommer projektet att använda serier av GPS-data och digitala kartor. Det genomförs i nära samarbete med renskötare och förvaltning. Den information som tas fram ska kunna användas för att minimera negativa effekter av en storskalig vindkraftutbyggnad.
Projektbudget: 3 000 0000 kr
Projekttid: 20181001 – 20201231.
Forskningsrapport
Vindkraft och renar - en kunskapssammanställning
I Sverige och Norge har det genomförts flera studier om vindkraft, ren och renskötsel. Resultaten från studierna skiljer sig delvis åt. I Vindvalrapporten Vindkraft och renar - en kunskapssammanställning, förklarar forskarna varför. Rapporten sammanfattar elva olika undersökningar som har studerat effekter av vindkraft och kraftledningar på renar. Rapportförfattare än Olav Strand, NINA (Norsk institutt for naturforskning), Jonathan E. Colman och Sindre Eftestøl, Oslo universitet, Per Sandström och Anna Skarin vid SLU samt Jørn Thomassen, NINA.
Rapporten publicerades först i NINA:s rapportserie " Vindkraft og reinsdyr – en kunnskapssyntese". Vindvalrapporten är en översättning, (Rapportnummer 6799, 2018).
Faktablad om vindkraft och renar
Vindval har tagit fram tre stycken pdf-er om vindkraft och renar. En handlar allmänt om forskning kring vindkraft, renar och renskötsel:
En annan pdf är en populärvetenskaplig sammanfattning som bygger på rapporten Vindkraft och renar - en kunskapssammanställning:
Den tredje pdf-en innehåller bakgrundsinformation om renskötselns markanvändning och bygger huvudsakligen på kunskap från projektet VindRen, ett samarbetsprojekt mellan Svensk Vindenergi och Svenska samernas riksförbund (SSR). Projektet finansierades av Energimyndigheten och pågick 2009-2011.