Uppföljning av vindkraftsetableringar
Vindvals utlysning om uppföljning av vindkraftsetableringar stängde den 12 januari 2021. Syftet med utlysningen är att ta fram ett kunskapsunderlag om erfarenheter från de senaste årens vindkraftutbyggnad i Sverige. Totalt omfattar utlysningen cirka 11 miljoner kronor. Beslut om tilldelning av medel väntas under våren 2021.
Vindvals fjärde etapp
Vindkraft kan få stor betydelse när elsystemet ställer om till 100 procent förnybart. Därför har Vindval introducerat planering som fokusområde. Fyra projekt har beviljats medel inom forskningsutlysningen Planering för en hållbar storskalig utbyggnad av vindkraft. Tre av dem är inriktade på landbaserad vindkraft och ett på havsbaserad vindkraft.
Pågående projekt om ren och vindkraft
Två projekt ska öka kunskapen om påverkan på renen, med fokus på vinterbetesområden under vindkraftverkens driftsfas. Projekten inleddes 1 oktober 2018 och pågår till 30 juni 2021.
Forskning inom Vindval
Programmet Vindval startade 2005. Den första etappens forskningsprojekt hade fokus på marint liv. Etapp två innefattade bland annat fyra syntesprojekt, där experter sammanställt och bedömt de samlade forskningsresultaten och erfarenheterna av vindkraftens effekter nationellt samt internationellt inom fyra områden: Människors intressen, fåglar och fladdermöss, marint liv samt däggdjur på land. Syntesrapporten om fåglar och fladdermöss uppdaterades under Vindvals tredje etapp, i vilken det även har ingått att förmedla erfarenheter och ny kunskap från parker som är i drift.
De tre första etapperna av programmet fram till 2018 har omfattat ca 50 forskningsprojekt. Resultaten från Vindvals forskning har bidragit till underlag för miljökonsekvensbeskrivningar samt planerings- och tillståndsprocesser för vindkraft. Programmets resultat ska också komma till användning i tillsyn och kontrollprogram samt myndigheters vägledning.
Under fliken för respektive område hittar du länkar till forskningsrapporter samt broschyrer, faktablad och korta informationsfilmer som vänder sig till en bred målgrupp och kan användas exempelvis vid samråd.
Internationellt samarbete - WREN
Vindval deltar i WREN, ett internationellt samarbete för att främja global förståelse av potentiella miljöeffekter av vindkraft. Tolv länder ingår i samarbetet, som inrättades 2012 av International Energy Agency (IEA) Wind. För att stödja insatsen finns kunskapsdatabasen Tethys som innehåller mer än 3 000 forskningsartiklar och rapporter. Inom ramen för samarbetet anordnas även webbinarier som finns tillgängliga på webbplatsen.
Reports in English
Ett mindre urval av Vindvals rapporter finns översatta till engelska. A limited number of Vindval reports are translated and available in English.