Naturvårdsverket finansierar tre forskningsprojekt med inriktning mot att identifiera sätt att följa upp hur samhällsomställningar påverkar miljömålen.
Projekt som beviljas medel
Carbonstruct
Projektet syftar till att generera ett processträd avseende de största, till slutenergianvändning räknat, svenska industribranscherna. Processträdet ska visa på hur slutenergianvändningen är fördelad på slutenergiprocesser såsom ugnar, tryckluftskompressorer, etc. och energibärare såsom el och olja. Koldioxidutsläpp ska allokeras på dessa olika processer.
Projektet är ett led i arbetet med att svensk industri får ökad energi- och resurseffektivitet på en global marknad med knappare resurser. För tillsynsmyndigheter är rättvisande nyckeltal avseende slutenergianvändning av stor vikt för att kunna bedriva ett bra och rättvist förebyggande och proaktivt arbete mot svenska företag.
Projektledare: Patrik Thollander, Linköpings universitet.
Beviljad summa: 5 428 000 kronor.
Pågår: 2018-2020.
Analys av samhällsförändringar – matavfall i livsmedelsbutiker
Under det senaste decenniet har frågan om matavfall förändrats från att ha varit en ”icke-fråga” till en fråga i rampljuset, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.
Projektets resultat visar att mätningens roll för att synliggöra frågan, formeringen av aktörsnätverket (SaMMa), mediernas roll som katalysator och blåslampa, samt attitydförändring hos konsumenter och i branschen har samverkat för att sätta fokus på matsvinnet.
Projektets kvalitativa del består av en mediestudie samt en intervjustudie med experter, butikspersonal och chefer. I den kvantitativa delen användes avfallsdata från kommunala avfallsregister, men på grund av litet dataset visar avfallsdata ingen säker trend.
Projektledare: Louise Sörme, SCB Regioner och Miljö.
Beviljade medel: 1 760 000 kronor.
Pågår: 2018-2019
Länka cirkularitetsmått från produkt- till samhällsnivå (LinCS)
Trots att cirkulär ekonomi får ökad uppmärksamhet över hela världen är miljöpåverkan av denna utveckling för närvarande oklar. Projektet studerar miljöpåverkan av produkters cirkularitet och cirkulära affärsmodeller där produkterna återcirkuleras via återanvändning, renovering, återtillverkning eller återvinning på individuell nivå för att
- för det första förstå förutsättningarna för att en cirkulär modell ska vara hållbar och
- för det andra koppla resultaten till den ekonomiska prestandan hos cirkulära affärsmodeller.
Indikatorer kommer att utvecklas som kompletterar varandra till att på ett heltäckande sätt övervaka miljöfördelarna med cirkulära produkter och samhälle.
Projektledare: Patricia van Loon, Chalmers Industriteknik.
Beviljade medel: 5 707 000 kronor.
Pågår: 2018-2020.
Finansiering
Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag, till stöd för arbetet med Sveriges miljömål.
Om utlysningen
Kontaktperson på Naturvårdsverket
Karin Hansen
Telefon: 010-698 13 28
E-post: karin.hansen@naturvardsverket.se