Sammanlagt delar de sex forskningsprojekten på 23 miljoner kronor ur miljöforskningsanslaget. Målet är att öka takten i omställningen till fossilfria resor och transporter.
Det svenska transportsystemet är idag starkt beroende av fossila bränslen. Inrikes transporter svarar för nästan en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Naturvårdsverket räknar med att kunna dra nytta av resultaten i underlag till regeringen om hur styrningen mot ett effektivt och hållbart transportsystem kan utformas.
Beviljade projekt
Överflyttning av gods för att uppnå miljömålen (MOSEL)
Syftet med projektet är att analysera under vilka omständigheter överflyttning av gods från väg till mindre miljöskadliga trafikslag bidrar till uppfyllandet av de svenska miljömålen 2030.
Projektet kartlägger internationella erfarenheter av olika styrmedel, identifierar barriärer för att byta transportmetod, samt föreslår styrmedel för att öka/optimera godstransporternas bidrag till att uppnå de svenska miljömålen. I projektet ingår nationalekonomer från VTI samt logistiker från företagsekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet.
Projektledare: Inge Vierth, VTI
Beviljad summa: 4 299 900 kronor
Klimatfrågans integrering i nationell transportplanering - en maktanalys
Det har varit svårt att integrera klimatfrågan i de beslut som påverkar den nationella infrastrukturen. Projektet syfte är att kritiskt undersöka svensk nationell transportplanering och beslutsfattande, med fokus på formella och informella institutionella förutsättningar för att klimatmål ska integreras i strategiska beslut kring långsiktig utveckling av transportinfrastrukturen.
Projektet är ett samarbete mellan forskare vid VTI och Malmö universitet.
Projektledare: Karolina Isaksson, VTI
Beviljad summa: 3 742 000 kronor.
Stafetten – från nationella klimat- och miljömål till lokal infrastrukturplanering
Projektet har undersökt hur miljö- och klimatmål på olika nivåer bättre kan styra beslut på nationell, regional och lokal nivå inom planeringen av infrastruktur. Genom att analysera formella underlag och göra intervjuer på regional och kommunal nivå har projektet analyserat sambandet mellan infrastrukturplanering, transportplanering och samhällsplanering samt undersökt hur normer och diskurser påverkat tjänstemäns beslut om fysisk planering med avseende på klimat- och miljöpåverkan.
Resultatet visar att miljömålen för transportsektorn uppfattas som otydliga och anses ofta stå i konflikt med mål om exempelvis regional utveckling och bostadsförsörjning. Planeringen utformas inte så att den bidrar till att miljömålen nås.
Författarna skriver att det krävs större politisk tydlighet om hur hänsyn ska tas till målen om klimatomställning och miljöanpassning i infrastrukturplaneringen.
Projektet leddes av IVL Svenska Miljöinstitutet och genomfördes i nära samarbete mellan IVL, Trivector Traffic och Lunds universitet
Projektledare: Linda Styhre, IVL
Beviljad summa: 4 900 001 kronor.
Slutrapport
Regionala skillnaders betydelse för transportpolitiska styrmedels effektivitet
Syftet med projektet är att öka kunskapen om betydelsen av regionala förutsättningar för transportpolitikens effektivitet. Politiska instrument kan till exempel bidra till ekonomisk ineffektivitet om de regionala skillnaderna innebär att kostnaderna för att anta ny fossilfri teknik varierar över landet. Analysen genomförs med hjälp av ett valexperiment. Data samlas in i fem kommuner med olika förutsättningar – glesbygd, stad och storstad. Projektet genomförs av nationalekonomer vid Luleå tekniska universitet.
Projektledare: Linda Wårell, Luleå Tekniska universitet
Beviljad summa: 3 380 437 kronor
Att köpa eller inte köpa? Bilköp och styrmedel för hållbar transport
I projektet undersöks styrmedel som kan användas för att uppnå nollutsläpp från privata fordon. De två alternativen för nollutsläpp när det gäller inköp av fordon är antingen att sluta köra, eller att välja en bil med mindre miljöbelastning. Projektets första del undersöker effekten av subventioner till bilägande, exempelvis fri eller kraftigt subventionerad parkering, och utforskar policyalternativ. Den andra delen studerar effekten av olika styrmedel i främjandet av elbilar.
Projektledare: Rob Hart, SLU
Beviljad summa: 2 303 000 kronor.
Mot hållbar elbilsanvändning
Projektets mål är att är att skapa förutsättningar som underlättar elbilsacceptans utan att stimulera ökade bilresor. Hur ändras resvanor för bilister som byter till elbil? Under vilka omständigheter är det sannolikt att bilresorna ökar, och vilken roll spelar policyåtgärder och utvecklingen av laddningsinfrastruktur?
Frågeställningarna utforskas med hjälp av tvärvetenskapliga metoder.
Projektledare: Gyözö Gidofalvi, KTH
Beviljad summa: 4 388 307 kronor.
Finansiering
Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag, till stöd för arbetet med Sveriges miljömål.
Pågår
2018-2020
Kontaktperson på Naturvårdsverket
Neda Farahbakhshazad
Telefon: 010-698 12 50
E-post: neda.farahba@naturvardsverket.se