Människan är beroende av ekosystemtjänster, för överlevnad och livskvalitet. Ändå tar vi dem för givna. Naturvårdsverket arbetar både nationellt och internationellt för en hållbar utveckling där ekosystemtjänster värderas och tas med i samhällsplaneringen.
Ekosystemtjänster och FN:s konvention för biologisk mångfald
Inom FN:s konvention om Biologisk mångfald (CBD) har världens länder enats om specifika mål kring biologisk mångfald och ekosystemtjänster, de så kallade Aichimålen. Det finns två mål (mål 1 och 2) som handlar om att betydelsen av biologisk mångfald och värdet av ekosystemtjänster ska vara allmänt kända och integreras i ekonomiska ställningstaganden och andra beslut i samhället där det är relevant och skäligt senast 2020. Hur vi på Naturvårdsverket tillsammans med en rad olika aktörer så som kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter arbeta med dessa mål kan du läsa mer om via länken nedan.

Kunskap om biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Det finns en internationell kunskapsplattform som tar fram rapporter om biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Denna plattform kallas IPBES. Under 2019 togs en rapport fram om tillståndet för världens biologiska mångfald och ekosystemtjänster fram. Den visar att tillståndet för de ekosystemtjänsterna är kritiskt men pekar på lösningar för att säkerställa att de ska finnas kvar och bidra till mänsklig välfärd nu och i framtiden.
EU:s arbete med biologisk mångfald och ekosystemtjänster
För att uppfylla Aichimålen tog EU fram en strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster med sex stycken delmål. Strategin betonar vikten av att öka förståelsen för ekosystemtjänsternas betydelse för samhället.
Hur internationellt arbetet hänger ihop med det nationella
Mycket av arbetet i Sverige med biologisk mångfald och ekosystemtjänster är en effekt av strategier och åtaganden som Sverige antagit på EU- och FN-nivå. Det mesta av vårt nationella genomförande för att nå de internationella målen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster sker inom ramen för de svenska miljökvalitetsmålen. Ramar för Naturvårdsverkets arbete finns i Miljöbalken och i regeringens proposition "En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster" (2014).