Arbete med farliga ämnen är ett prioriterat område inom Östersjöstrategin

Farliga ämnen i Östersjöns miljö kan ha sina källor i närområdet eller transporteras hit från källor långt här ifrån. Inget land kan ensamt lösa problemet med farliga ämnen i Östersjön, det finns ett stort behov av samarbete mellan Östersjöländerna, inom EU och internationellt. Aktiviteter inom det här prioriterade området fokuserar på att samordna både förebyggande åtgärder och åtgärder som minskar den negativa effekten av farliga ämnen som redan finns i miljön. Samordningen sker i nära samarbete med Helsingforskommissionen, HELCOM.
Hur ser problemet ut?
Farliga ämnen i Östersjön innebär en risk för både människors hälsa och miljön. Halterna av vissa miljögifter i miljön, till exempel bly och PCB, har minskat kraftigt under de senaste 40 åren. Andra kemikalier har på senare tid upptäckts i miljön och orsakar oro, till exempel fluorerade ämnen och läkemedel. Dioxiner, kvicksilver och kadmium är miljögifter som är särskilt bekymmersamma för människors hälsa. Vi saknar kunskap om kombinationseffekter och diffusa källor.
Flera av Östersjöns punktkällor har åtgärdats de senaste decennierna, men mer återstår att göra. Det relativa bidraget av farliga ämnen till Östersjön från så kallade diffusa källor ökar men kan vara svårare att åtgärda.
Aktiviteter inom PA Hazards
Under 2019 reviderades handlingsplanen för EU:s strategi för Östersjöregionen. Från och med 2020 arbetar policyområdet främst med två huvudaktiviteter:
- Förebygga utsläpp av farliga ämnen till miljön och användning av farliga ämnen i industrien och konsumentprodukter (Prevent pollution and reduce the use of hazardous substances)
- Minska och åtgärder föroreningar (Mitigate and remediate contamtination)
Under båda aktiviteter prioriteras följande tematiska områden:
- Läkemedel i miljön
- Högfluorerade ämnen PFAS/ PFOS i Östersjöns miljö
- Historiska föroreningar i sediment, på havsbotten och vid kustområden
- Cirkulär ekonomi
Under varje fokusområde finns ett antal flaggskeppsprojekt inom vilka själva arbetet utförs. Flaggskeppsprojekt är större, fleråriga internationella processer vars aktiviteter och resultat har en makroregional betydelse och bidrar till att uppfylla Östersjöstrategins mål.
PA Hazards har en styrgrupp bestående av utnämnda nationella representanter från alla Östersjöländer samt representanter från HELCOM. Styrgruppen diskuterar och beslutar om fokusområden, flaggskeppsprojekt, nätverk och andra önskvärda aktiviteter inom arbetet med farliga ämnen i Östersjöregionen.
Mer information på de engelska webbsidorna
Kontakt
Maxi Nachtigall.