Naturvårdsverket påbörjade under 2012 ett samarbete med Indien inom ramen för det samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) inom miljöområdet som slöts 2009 mellan den indiska och den svenska regeringen.
Utbildningsprogram för miljötjänstemän
Naturvårdsverket startade under 2012 ett samarbete med miljöorganisationen Centre for Science and Environment (CSE), vars chef Sunita Narain av tidsskriften Time under 2016 utsågs till en av världens 100 mest inflytelserika personer. Organisationen ordnar utbildningsprogram för miljötjänstemän på delstatsnivå på uppdrag av Indiens miljöministerium, Ministry of Environment, Forest and Climate Change och med Naturvårdsverkets motsvarighet, Central Pollution Control Board, som övervakare. Naturvårdsverket deltar i vissa av CSE:s bland annat i program om ”Lagefterlevnad, tillsyn och genomförande av lagstiftning".
Frågor som Naturvårdsverket framför allt fokuserar på är tillståndsprövning av industrianläggningar, tillsyn, hållbar stadsutveckling inklusive avfallshantering, avloppsvattenrening, miljöstyrning och förvaltning samt olika typer av styrmedel som lagstiftning, ekonomiska och frivilliga styrmedel. Utbildningen bygger på interaktivitet med deltagarna med diskussioner och gruppövningar och ger också möjlighet till kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna.
Naturvårdsverket och CSE kommer att fortsätta samarbetet framöver och genomföra ytterligare program i Indien och Sverige under de kommande åren.
Seminarier om kortlivade klimatgaser (SLCP)
Ett seminarium om synergieffekter för klimat, luftkvalitet och hälsa vid SLCP-åtgärder hölls i Delhi, Indien, den 4 februari 2015. Seminariet arrangerades gemensamt av Miljö- och energidepartmentet, Naturvårdsverket, SMHI, det norska Klima- og miljødepartementet, den svenska och norska ambassaden samt den indiska miljöorganisationen Centre for Science and Environment.
Ett seminarium om hur minskade utsläpp av SLCP kan främja hållbar utveckling hölls den 6 februari samma år i Delhi, Indien, i samband med det femtonde Delhi Sustainable Development Summit (DSDS). Även detta seminarium arrangerades genom ett samarbete mellan Miljö- och energidepartementet, Naturvårdsverket, SMHI, det norska Miljö och Klimadepartementet, den svenska och norska ambassaden samt den indiska miljöorganisationen Teri som också anordnade DSDS.