
Syftet med biomonitorering
Biomonitorering används generellt för att uppskatta människors exponering för kemikalier. Biomonitoreringsstudier görs oftast genom kemiska analyser av blod-, urin- eller bröstmjölksprover. Syftet med detta är att öka kunskapen om vilka hälsoeffekter exponeringen kan leda till och ifall åtgärder behöver sättas in för att begränsa exponeringen.
HBM4EU
Human Biomonitoring för Europe (HBM4EU) är ett initiativ mellan 30 europeiska länder, Europeiska miljöbyrån (EEA) och Europeiska kommissionen. Projektet pågår under 2017–2021. Målet är att under denna tid skapa grunden för en långsiktig plattform för human biomonitorering i Europa.
Projektet är finansierad under programmet Horizon 2020, där EU finansierar cirka 50 miljoner euro och de deltagande länderna cirka 25 miljoner euro totalt. Koordinatorn for hela projektet är Umwelt Bundesamt i Tyskland.
Projektet bygger bland annat på erfarenheterna från tidigare projekt (COPHES och DEMOCOPHES) samt diskussioner mellan forskare, experter och myndighetsrepresentanter.
För mer information om HBM4EU på svenska, finns det en broschyr på projektets webbplats, som ger en kort introduktion till projektet.
Se gärna även HBM4EU-filmen som Europeiska miljöbyrån (EEA) har tagit fram för en snabb överblick på projektet.
Målsättningen med HBM4EU är att:
- harmonisera studier inom human biomonitorering i Europa
- utveckla metoder för human biomonitorering
- identifiera och generera jämförbara exponeringsdata mellan de europeiska länderna
- utveckla användningen av exponeringsdata i riskbedömningar
- förse beslutsfattare och allmänhet med forskningsbaserad kunskap om kemikalieexponering och möjliga hälsorisker
Svenskt deltagande i projektet
Svensk programägare för HBM4EU är Naturvårdsverket, som koordinerar det svenska deltagandet i projektet.
Karolinska Institutet, Lunds universitet, Umeå universitet och Livsmedelsverket är direkt involverade i arbetet inom projektet (som så kallade Linked Third Parties). Svensk exponeringsdata till HBM4EU kommer från studien Riksmaten ungdom.
I varje deltagande land finns en så kallad HUB som samordnar aktiviteterna i respektive land. I den svenska HUB:en deltar för närvarande, förutom Naturvårdsverket och alla Linked Third Parties, Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket, Boverket och Forskningsrådet Formas.
Naturvårdsverket tar gärna emot intresseanmälan för att delta i HUB:en från andra relevanta myndigheter och organisationer.
Resultat och data från HBM4EU
Resultat från HBM4EU, såsom vetenskapliga artiklar, listas på projektets webbplats.
Data från initiativet samlas in av EEA och görs tillgängliga via databasen IPCheM.
Mer information
Kontaktperson
Siiri Latvala, e-post: Siiri Latvala