EU-kommissionens initiativ för ökat utbud av miljöanpassade produkter (Single Market for Green Products Initiative) presenterades 2013. Det innehåller riktade insatser för att nå målen i EU:s tillväxtstrategi (Europa 2020). Initiativet ska bland annat bidra till att öka utbud och efterfrågan på miljöanpassade produkter.
Det innehåller också förslag på gemensamma metoder för att mäta och kommunicera produkters och organisationers miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv (miljöavtryck).
En ökad andel miljöanpassade produkter är också nödvändig för att nå det svenska generationsmålet, som säger att konsumtionsmönstren av varor och tjänster ska orsaka så små miljö- och hälsoproblem som möjligt.
Gemensam metod för att bedöma miljöpåverkan behövs
En gemensam metod behövs för att producenter ska kunna marknadsföra och konsumenter ska kunna välja produkterna eller tjänsterna med bra miljöprestanda. Investerare och andra aktörer visar också ökat intresse för sådan information.
EU-kommissionens förslag till metoder tar hänsyn till hela livscykeln, från uttag av råvaror, tillverkning och användning tills produkten kasseras. De bygger på internationella standarder för livscykelanalys (LCA), till exempel ISO och International EPD System. De bygger också på EU-kommissionens handbok för livscykelanalys, The International Reference Life Cycle Data system (ILCD), som är ett uppslagsverk för LCA-experter. Förslaget är ett svar på begäran om harmonisering från industrin och andra aktörer.
Naturvårdsverkets välkomnar initiativet för att ta fram gemensamma metoder. Liksom EU-kommissionen anser vi att det är viktig att metoden är robust och tillförlitlig innan den används i t.ex. lagstiftning.
Pilottester av miljöavtryck
Mellan 2013 och 2018 genomförde EU-kommissionen ett omfattande pilottest av miljöavtryck.
Metoden testades på 25 olika produktgrupper och 2 sektorer. För varje produkt/sektor fanns ett tekniskt sekretariat (TS), som ansvarade för att testerna genomfördes enligt EU-kommissionens anvisning. De flesta piloter leddes av branschorganisationer eller företag. Runt 300 organisationer medverkade aktivt i pilottestet, och ytterligare drygt 1 500 följde arbetet.
Parallellt med piloten har EU-kommissionen drivit flera projekt för att stödja utvecklingen och användning av miljöavtryck. Man har bl.a. utvecklat ett verktyg för små och medelstora företag att använda metoden, som kan användas utan egen expertis på livscykelanalys. Kommissionen har även testat olika sätt att verifiera och kommunicera resultat.
Naturvårdsverket representerade Sverige i styrgruppen för pilottesten (Environmental Footprint Steering Committee, EF-SC). Vi har haft löpande dialog med Regeringskansliet. Vi har också haft avstämningar med andra myndigheter och branschorganisationer. De senare främst via Arbetsgruppen för Resurseffektivitet och Miljöavtryck (ARM) och Swedish Life Cycle Center (SLC).
Efter pilottesten ("transition phase")
Resultaten från pilottesten måste utvärderas innan metoderna kan användas i policy (tidigast 2021). Utvecklingen av miljöavtryck fortsätter även under den övergångsperioden ("transition phase").
Expertgruppen för IPP/SCP, tar över styrgruppens roll, och kommer bl.a. att diskutera hur resultaten från pilottesten kan användas. Naturvårdsverket representerar Sverige i IPP/SCP-gruppen.
Olika ekonomiska sektorer kommer att vara representerade via åtta kluster, bl.a. för livsmedel och byggmaterial. EU-kommissionen uppmuntrar företag att testa de metoder som tagits fram i pilottesten på sina egna produkter redan nu.
För stöd i tekniska frågor finns en rådgivande grupp, Technical Advisory Board (TAB). Den startades som stöd för styrgruppen (EF-SC). TAB kommer att finnas kvar som stöd för IPP/SCP-gruppen. IVL Svenska Miljöinstitutet representeras Sverige i TAB.