Genom att återanvända och återvinna produkter, material och resurser kan vi behålla deras ekonomiska värde. Samtidigt kan vi minska uttaget av ny råvara och uppkomsten av avfall och restprodukter. För att lyckas med det måste vi ha en smartare produktion och produktdesign och mer hållbara konsumtionsmönster. Vi måste gå från en linjär till en cirkulär ekonomi.

EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi
I december 2015 presenterade EU-kommissionen ett paket om cirkulär ekonomi. Paketet innehöll en handlingsplan med åtgärder som kommissionen avser vidta under sin mandatperiod (fram till 31 oktober 2019). Det innehöll också ett förslag om revidering av sex direktiv på avfallsområdet (avfallspaketet).
Handlingsplanen innehåller initiativ för att påverka produkters hela livscykel:
- produktion och design
- konsumtion
- avfallshantering och
- marknaden för återvunna material.
Den identifierar också fem sektorer där åtgärder i hela värdekedjan är särskilt prioriterade:
- plast
- matavfall
- kritiska råmaterial
- bygg- och rivningsavfall och
- biomassa och biobaserade produkter
Handlingsplanen lyfter fram vikten av innovation och investeringar för att driva utvecklingen samt behovet av ett system för uppföljning och övervakning.
Hela handlingsplanen snart genomförd
Sedan handlingsplanen presenterades har kommissionen genomfört många åtgärder och lanserat flera initiativ. Några viktiga är:
Plaststrategi och engångsprodukter i plast – En EU-gemensam strategi med åtgärder kopplat till bland annat återvinning, nedskräpning och mikroplaster lanserades i januari 2018. Innehåller även rekommendationer riktade till nationella myndigheter och näringslivet. I december 2018 kom man inom EU överens om att reglera vissa engångsprodukter i plast för att minska nedskräpningen av haven. Det innebär till exempel att engångsbestick och sugrör i plast förbjuds från 2021.
Åtgärder i gränssnittet mellan lagstiftning om kemikalier, produkter och avfall - Förekomsten av vissa kemikalier kan försvåra återvinning och återanvändning av produkter. Kommissionen utvecklar i samråd med medlemsstater och andra aktörer lösningar som ska presenteras under 2019.
Ekodesign - En arbetsplan för ekodesign 2016-2019 med åtgärder för främjande av reparation, hållbarhet och återvinningsbarhet av produkter, i tillägg till energieffektivitet.
Övervakningsram för den cirkulära ekonomin – Tio indikatorer som ska följas upp på nationell och EU-nivå på årlig bas.
Initiativ som kvarstår att arbeta med innan nuvarande kommissions mandat löper ut i oktober 2019 är framför allt kopplat till en integrerad produktpolitik. Med det menas att minska produkters miljöpåverkan genom hela livscykeln genom att miljöaspekter integreras i varje stadium av en produkts liv.
Mer information och underlag om EU:s arbete med cirkulär ekonomi:
EU kommissionen har också etablerat en plattform för utbyte av information och kontakter mellan alla intresserade aktörer.
EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi ska också bidra till EU:s övergripande agenda för tillväxt och jobb fram 2020 - EU 2020.
Avfallspaketet färdigt – ska nu genomföras
Revideringen av EU:s avfallslagstiftning har varit en viktig del i EU:s arbete mot en mer cirkulär ekonomi. Ändringarna beslutades om i maj 2018 och fastställer bland annat högre krav på förebyggande åtgärder, återvinning och separat insamling av avfall.
Naturvårdsverket arbetar mot en cirkulär ekonomi – tillsammans med andra aktörer
Att ställa om till en cirkulär ekonomi är ett långsiktigt åtagande. Åtgärderna i EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi berör alla delar av samhället. Naturvårdsverket bidrar till genomförandet av samtliga delar i handlingsplanen och bistår löpande regeringen i arbetet med att ställa om till en cirkulär ekonomi. Åtgärds- och utvecklingsarbete inom områden som avfall, plast, livsmedel, bygg- och rivningsavfall, industriell produktion och produkters miljöavtryck är några exempel.
I januari 2016 beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredare för cirkulär ekonomi. Utredningens huvuduppdrag var att analysera och föreslå styrmedel för att främja ökad nyttjandegrad och ökad återanvändning av produkter för att därmed förebygga uppkomsten av avfall. I mars 2017 lämnade utredningen sitt betänkande till regeringen.
En av slutsatserna i utredningen var att det behövs en bred samverkan för ett hållbart och innovativt näringsliv. Därför inrättade regeringen 2018 en delegation för cirkulär ekonomi. Delegationen har som syfte att stärka samhällets omställning till en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi både nationellt och regionalt. Delegationen är ett rådgivande organ till regeringen som placerats hos Tillväxtverket.