EU-kommittén för invasiva främmande arter arbetar med tillämpningen av den EU-förordning som handlar om att förebygga och hantera introduktion och spridning av invasiva främmande arter. Kommittén röstar fram vilka arter som ska regleras som invasiva främmande arter inom EU.
Vetenskapligt forum riskbedömmer invasiva främmande arter
Ett vetenskapligt forum stödjer EU-kommittén med att bedöma risker med invasiva främmande arter och ge rekommendationer för om det finns anledning för EU att reglera en viss art. Naturvårdsverket representerar Sverige i forumet och Havs-och vattenmyndigheten är suppleant. Kommittén fattar beslut på underlagen från forumet om vilka arter som EU ska betrakta som invasiva främmande arter.
Alla medlemsstater och EU-kommissionen är representerade både i kommittén och det vetenskapliga forumet.
Riskbedömningar har gjorts för alla invasiva främmande arter av unionsbetydelse. I riskbedömningarna finns beskrivningar av de risker som invasiva främmande arter kan medföra för den biologiska mångfalden och på tjänsterna som ekosystemen ger oss. Även risker för samhället, socioekonomiska värden och människors hälsa finns med i bedömningen.
EU:s rådgivande grupp för invasiva främmande arter
Knuten till koordineringsgruppen för biologisk mångfald och natur (CGBN) finns en arbetsgrupp som bistår EU-kommissionen med underlag som behövs för tillämpningen av förordningen om invasiva arter. Gruppen består av representanter från medlemsstaterna, forskarsamhället, berörda näringar, organisationer och intressenter. Gruppen har träffats en gång men är inte aktiv för tillfället. EU-kommissionen har ännu inte definierat gruppens uppgifter och arbetsplan.
Naturvårdsverket och Havs-och vattenmyndigheten är medlemmar i CGBN:s arbetsgrupp för invasiva främmande arter.