Ett genomgående tema för Viltkonferensen 2019 var framtidens viltförvaltning och dess forskningsbehov. I två olika workshops kunde deltagarna göra inspel till den kommande viltforskningsstrategin och till översynen av Naturvårdsverkets viltstrategi.
Viltkonferensen 2019 är en sammanslagning av Naturvårdsverkets två konferensen på temat vilt: Viltförvaltarkonferensen och Viltforskningsdagarna. Den första delen riktade sig främst till vilthandläggare och viltchefer på länsstyrelsen och andra berörda myndigheter. Den handlade bland annat om förvaltningsplaner för klövvilt, status kring afrikansk svinpest och CWD, om förvaltningsplan för stora betande fåglar samt om kunskapsläget kring illegal jakt. Tisdagen 12 november ägnades åt en workshop inför revideringen av Naturvårdsverkets Strategi för svensk viltförvaltning. Nedan hittar du presentationer från ett antal av programpunkterna.
Dokumentation av Viltkonferensen Stockholm 11 - 13 november 2019
Beräkningsmodell älg.
Stora fåglar.
Illegal jakt, Naturvårdsverket.
Samverkan mot illegal jakt.
Invasiva arter.
Invasiva arter - ramavtal.
Bakgrund Viltstrategin.
Utvärdering av viltstrategin.
Sammanställning av workshop om revidering av viltstrategin.
Del två, om viltforskning, var öppen för aktörer inom viltförvaltning samt för forskare och andra intressenter inom viltforskning. Även den ägnades åt en workshop där deltagarna gavs möjlighet att göra inspel till arbetet med den kommande nya viltforskningsstrategin. Därefter presenterade ett antal viltforskare resultat från aktuella forskningsprojekt.
Johan Elmberg och Louise Eriksson, Högskolan Kristianstad, och Johan Månsson, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), berättade om aktuella resultat från projektet Från fält till flyttväg - den största forskningssatsningen på stora fåglar i Sverige.
Finns det hopp för moharen? Carl-Gustaf Thulin, SLU, berättade om moharens situation i Sverige.
Från forskningsprojektet Scandcam, som handlar om möjligheter med viltkameror, var Tim Hofmeester, SLU, på plats för att presentera aktuella resultat.
Pär Söderquist från Högskolan Kristianstad presenterade resultat från ett forskningsprojekt som har tittat på vilka effekter utsättning av gräsänder för jakt kan ha.