Tid
Klockan
8.00 den 20 juni till 17.00 den 21 juni 2017
Plats
Östergötlands län
Vi planerar ett flerårigt utbildningsprogram och inbjuder nu till två första kurstillfällen under 2017; ett om torrmarskslåtter 20-21 juni och ett om våtmarksslåtter 31 augusti – 1 september.
Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet satsar på gemensam kompetensutveckling eftersom studier visar att vi fortsätter förlora biologisk mångfald i det brukade odlings- och kulturlandskapet. Förluster sker då landskapet växer igen till följd av upphörd hävd men också i marker som fortfarande sköts. Vi tror att det behövs nya ansatser för att bryta den negativa trenden. De kommande kurserna kommer sätta fokus på utbyte av kunskaper och erfarenheter och ta del av den senaste forskningen. Behoven av förändring och åtgärder berör såväl skyddade och icke skyddade områden, och behöver ske på stor skala och med moderna och lönsamma metoder. Riksantikvarieämbetet, Naturvårdsverket och Centrum för biologisk mångfald gör därför en ny satsning på Skötsel av kulturpräglad natur i form av en kompetensutveckling om ekologi, historia och praktisk förvaltning.
En serie av kurser om olika kulturpräglade naturtyper
Satsningen innehåller en serie kurser där vi fördjupar oss i olika skötselformer och kulturpräglade naturmiljöer, som slåtter i olika ängstyper. Kurserna fokuserar på en naturtyp i taget och utformas i samarbete med länsstyrelser. Målgruppen är dem som arbetar med att planera och genomföra skötsel, framför allt i skyddade områden, till exempel i natur- och kulturreservat och fornvårdsområden.
I kursmaterialet ingår generell vägledning till hur man kan arbeta med historia och ekologi, det vill säga med biologiskt kulturarv, och specifikt material om de områden som besöks under kursen. I samband med varje kurs kommer en kunskapssammanställning om den aktuella kulturpräglade naturtypen att tas fram.
Läs mer på Centrum för biologisk mångfalds webb.
Det här vill vi uppnå
Det övergripande syftet med satsningen är utveckla bevarande och skötsel av biologiskt kulturarv i landskapet och att fördjupa samverkan mellan natur- och kulturmiljövården. Detta vill vi nå genom att integrera natur- och kulturmiljövårdens perspektiv och att lära oss mer om sambanden mellan naturtypernas ekologi och de processer som formar naturtyperna.
Målet med kurserna är att deltagarna ska tillägna sig ett reflekterande, kreativt och kunskapsbaserat arbetssätt vid förvaltning av landskap. Arbetssättet ska bygga på integrering av de tre komponenterna ekologi, historia och processer samt praktiska förutsättningar. Deltagarna bidrar med egna erfarenheter och funderingar, och kan sedan ta med sig arbetssätt, inventerings- och analysmetoder etc hem för att arbeta i sina egna skötselområden.
Datum för kurserna är:
20-21 juni i Östergötlands län (torra slåttermarker)
31 augusti – 1 september i Örebo län (våta slåttermarker)
Kursledare kommer vara Anna Westin och Tommy Lennartsson från Centrum för biologisk mångfald. Kurserna kommer att kosta cirka 4 500 kronor (inklusive kursmaterial, mat och logi). Anmälan till kurserna öppnar i april.
Hör gärna av dig om du har frågor!
Anmälan
Här kan du anmäla dig.
Kontakt
Henri Engström, Naturvårdsverket, henri.engstrom@naturvardsverket.se
Fabian Mebus, Riksantikvarieämbetet, fabian.mebus@raa.se