Foto: NNSS RPS group CC Stöd för dig som arbetar med invasiva arter Stöd för att förebygga och begränsa spridningen av invasiva främmande arter. Även en metodkatalog som hjälp vid val av metod för bekämpning.
Foto: Alf Linderheim / IBL Information om olika invasiva främmande arter EU-listade invasiva främmande arter och andra arter som är problematiska i svensk natur. Utbredning, vilka problem de skapar, regler de omfattas av och vad man kan göra åt dem.
Foto: Naturvårdsverket Så rapporterar du Inrapportering från allmänheten är mycket viktigt i arbetet med att hindra invasiva främmande arter.
Foto: Naturvårdsverket Råd till allmänheten Invasiva främmande arter som till exempel parkslide, jätteloka och lupin är ett problem för biologisk mångfald, hälsa och samhället.
Foto: Ellinor Lindblad EU-förordningen om invasiva främmande arter Här hittar du generell vägledning om EU-förordningen 1143/2014.
Foto: Henrik Bringsøe, www.nobanis.org Invasiva främmande djur – detta gäller Vägledning om de förbud som omfattar de invasiva främmande djurarter (landarter) som är med på EU:s förteckning.
Foto: Ulf Larsson Säker avfallshantering Vägledning för säker avfallshantering och hantering av jordmassor för att undvika spridning av invasiva växter.
Foto: GBNNSS Råd om parkslide Parkslide är en seglivad växt med mycket stark spridningskraft, som har förmågan att ta över stora områden snabbt och tränga ut andra arter. Till utseendet är den lik bambu.
Foto: Grizzlybear.se Ansvarsfördelning Myndigheter, kommuner, företag och privatpersoner har alla ansvar för att begränsa invasiva främmande arter.
Foto: Ismo Pekkarinen Nationell förteckning Invasiva främmande arter som är särskilt problematiska i Sverige utvärderas för att tas upp på en nationell förteckning och därmed regleras.
Vägledning, råd och regler Växter och fröer i handeln Djur som sällskapsdjur, i handeln, djurparker mm Råd och tips för egen odling och trädgård Råd om hur du hindrar spridning av invasiva främmande arter i och från din trädgård (pdf 271 kB) Vägledning om säker avfallshantering med invasiva växter
Fakta om främmande arter Fakta om invasiva främmande arter, artbeskrivningar och bilder Så sprids främmande arter
Mer du kan ha nytta av Filmer och informationsmaterial Forskning om Invasiva arter Nyhetsbrevet Invasiva främmande arter Rapportera fynd Om främmande arter på Havs- och vattenmyndighetens webbplats